Current track

Title

Artist


Kabinet valt door toeslagenaffaire

Written by on 15 januari 2021

Vandaag, 15 januari, heeft premie Rutte het ontslag van het voltallige kabinet aangeboden aan koning Willem Alexander.

De reden van de val is het drama rond de toeslagenaffaire, waar duizenden ouders onschuldig werden aangemerkt als zijnde fraudeur en ontvangen kinderopvangtoeslag terug moesten betalen. Dit had als gevolg dat vele ouders tienduizenden euro’s moesten terugbetalen, of dit nu terecht was of niet. Ingediende bezwaren werden niet gehoord of simpelweg genegeerd. Hierdoor raakten vele gezinnen diep in de ellende en verloren hun baan, hun huis en vaak ook hun relatie. Er zijn zelfs doden te betreuren, mensen die geen licht meer aan het eind van de tunnel zagen en besloten een eind aan hun leven te maken.

Maar wat betekent de ontstane situatie nu? Komen er nu toch vervroegd verkiezingen? Hoe moet het nu verder met de bestrijding van corona, de pandemie waar de hele wereld momenteel onder gebukt gaat? Hoe snel zal het nu gaan met de afwikkeling van de toeslagenaffaire?

Na het aanbieden van het ontslag heeft de koning dit verzoek ingewilligd, maar heeft wel aan dhr Rutte verzocht alles te doen wat het landsbelang vereist, dus stuurloos zijn we gelukkig nog niet.

Er zullen in elk geval geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het is nog maar 2 maanden tot de reguliere verkiezingen, en in de aanloop naar de verkiezingen gaat de Tweede Kamer sowieso over vier weken met reces.

Normaal gesproken heeft een demissionair kabinet geen slagkracht meer, en kunnen er geen zwaarwegende beslissingen meer worden genomen, echter de huidige situatie rondom de coronapandemie is van dusdanige omvang, dat op dit gebied de regering nog wel de regie houdt.

Ook de afwikkeling van de chaos rondom de toeslagenaffaire moet gewoon doorgaan. Om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen moet er een heel nieuw systeem worden ontwikkeld, waarbij transparantie voorop moet staan, samen met het serieus nemen van klachten. Tevens heeft demissionair premier Rutte aangegeven dat als ouders, die door de toeslagenaffaire getroffen zijn, zich voor 15 februari melden vóór 1 mei een eerste compensatiebedrag van € 30.000,00 kunnen verwachten. Daarnaast zullen stukken die aan kabinetsbesluiten ten grondslag liggen altijd worden gepubliceerd en tevens wordt na elke ministerraad een besluitenlijst gepubliceerd.

Eerder deze week heeft deze affaire Lodewijk Asscher doen besluiten zich terug te trekken als lijsttrekker van de PvdA en vandaag is ook minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes met onmiddellijke ingang opgestapt. Totdat er een vervanger is gevonden zullen de taken van Wiebes worden waargenomen door minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. De komende tijd zal duidelijk worden of er nog meer verantwoordelijke politici zullen opstappen, of dat ze gewoon voor een volgend kabinet beschikbaar blijven. Marc Rutte blijft in elk geval de lijsttrekker van de VVD.

Al met al is de ontstane situatie een die op zich begrijpelijk is en volgens velen de enig juiste beslissing, maar of we hier te midden van de pandemie beter van worden, zal moeten blijken, maar dat we na een bizar 2020, het nieuwe jaar op een minimaal even bizarre manier beginnen is wel duidelijk.

Bijdrage van: Tiny Veenstra


×

Powered by WhatsApp Chat

×