Current track

Title

Artist


Kijk op de samenleving 21 december

Written by on 1 januari 2021

“Zolang er nog vrouwen huilen, zal ik strijden. Zolang er nog kinderen honger lijden, zal ik strijden. Zolang er nog mannen naar de gevangenis gaan, erin en eruit, erin en eruit, zal ik strijden. Zolang er nog één verslaafde is, zolang er nog één meisje verloren op straat loopt, zal ik strijden. Zolang er nog één mens het licht van God niet heeft gezien, zal ik strijden, strijden tot het bittere eind.”

William Booth, oprichter Leger des Heils.

 

 

Bron: Leger des Heils

Op 21 december jongsleden mochten wij – inmiddels gepensioneerd – majoor Rein Wagtendonk van Het Leger des Heils in onze studio ontvangen. Majoor Rein Wagtendonk is al vanaf zijn jeugd betrokken bij het werk van Het Leger en is behalve op verschillende plaatsen in Nederland bijvoorbeeld jarenlang in Tsjechië geweest om daar missionair werk te verrichten.

Zijn opvolger, de heer Arnold Vellekoop, is sinds kort gestationeerd in Doesburg en zal daar (niet vanuit leger des heils maar vanuit andere kerk) gestalte geven aan het in de buurt zijn en zal het vooral betrekken op de geestelijke aspecten van het geloof.

Het Leger des Heils is in de 19e eeuw ontstaan in de sloppenwijken van West Londen. Oprichter William Booth zag de ellende en misstanden in die buurten en besloot daar, vanuit christelijk oopunt iets aan te doen. Zijn werk bleef niet onopgemerkt en steeds meer Christelijke mensen beseften dat er veel waarheid in die boodschap zat en wilden helpen deze boodschap uit te dragen. In de jaren daarna ontwikkelde Het Leger des Heils zich tot een grote internationale organisatie, die vanuit hun geloof in God en dat God liefde is goed willen doen.

De meest bekende persoon van het Leger des Heils is natuurlijk Majoor Boshart, een prachtige, gedreven vrouw, die iedereen met hetzelfde respect kon benaderen, van zwervers tot de leider van de Hell’s Angels.

De komst van het coronavirus had ook op het werk van Het Leger Des Heils grote invloed en moest er enorm veel geïmproviseerd worden, en tijdens de eerste lockdown moesten ook alle activiteiten van Het Leger tijdelijk stilgelegd worden.

Dit had grote gevolgen, vooral voor het menselijke aspect. Een kerk is namelijk meer dan alleen bidden en zingen. Het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, een plek van meeleven en elkaar zien. Uiteraard werden ook bij het leger allerlei activiteiten digitaal opgezet, zodat er toch, weliswaar op afstand, het een en ander aan contact mogelijk was.


×

Powered by WhatsApp Chat

×