Current track

Title

Artist

Background

Corona in december

Written by on 20 november 2020

Dat deze pandemie ons dagelijks leven ingrijpend verandert, dat is wel heel erg duidelijk. De maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het virus moeten tegengaan beïnvloeden onze hele maatschappij: economie, werk, gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit en ook internationale verhoudingen zuchten onder de crisis. Maar niet alleen de samenleving is veranderd, dit alles beïnvloedt ook ons gedrag, onze rechten en vrijheden. Ook komen er steeds meer sterke tegengeluiden tegen de maatregelen. Vooral het vooruitzicht van de mondkapjesplicht en de bijzonder snelle ontwikkeling van vele vaccins zorgt ervoor dat mensen de hakken in het zand zetten en de “aan mijn lijf geen polonaise” houding aannemen, al dan niet gesterkt door de vele “experts” op youtube, facebook en andere social media kanalen. Op zich is dat een heel menselijke reactie, want zo’n grote verandering in onze samenleving kan nogal wat angst met zich meebrengen.

Maar om deze periode nu te vergelijken met de laatste periode voor WW2, politieagenten of mensen die vertrouwen hebben in het kabinetsbeleid te bestempelen als NSB’ers, gaat dat niet wat ver? Is het niet veel beter om er samen de schouders onder te zetten en als één man het virus te lijf gaan in plaats van elkaar?

Want zeg nou zelf, wat is er toch allemaal aan de hand in ons land, waar corona tijdens de eerste golf de mensen verbond en samen bracht, nu, een paar maanden later, lijkt dat helemaal weg. We bedreigen elkaar als we het even niet met elkaar eens zijn, er worden poederbrieven rondgestuurd om wat voor vage reden dan ook, leraren moeten onderduiken omdat ze zich kritisch opstellen. Het lijkt wel of we met het vele ontsmetten van de handen behalve bacteriën ook empathie zijn kwijtgeraakt.

December lijkt een maand te worden die in schril contrast staat met eerdere jaren: geen grote familiediners, geen gezamenlijk sinterklaasfeest, en als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl….geen vuurwerk tijdens oud en nieuw. Allemaal momenten die we zo innig koesteren en waar we het op een andere manier moeten gaan invullen, maar weet u? We gaan dat echt wel redden, met een beetje creativiteit en met hulp van internet moet het mogelijk er toch leuke dagen van te maken.

Lieve mensen: hou vol, en wees een beetje lief tegen elkaar.

 


×