Current track

Title

Artist

Background

Uniek

Written by on 30 oktober 2020

Afgelopen zomer, ergens in augustus, was ik op zoek naar interessante nieuwe onderwerpen voor ons wekelijks maatschappelijke programma Kijk op de Samenleving en op Twitter kwam een tweetje voorbij van StroopwafelUniek die een nieuw bedrijfspand in Duiven zou gaan verbouwen tot een bakkerij waar glutenvrije stroopwafels gebakken gaan worden.

Dat trok mijn aandacht, in een tijd waar we als samenleving steeds meer bezig zijn met bewuste voeding, en er ook steeds meer aandacht komt voor verschillende vormen van voedselallergie, is een initiatief als dit uiteraard een gat in de markt en een prachtige aanvulling voor het bedrijfsleven in de Liemers.

Stroopwafel Uniek

Het idee om een echt lekkere stroopwafel te ontwikkelen die vrij is van lactose en gluten (de bestaande varianten waren nou niet bepaald erg lekker) is ontstaan bij het gezin van Niels, die allen aan de chronische darmaandoening coeliakie lijden. Coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies. De vrouw van Niels, Mandy, is toen aan de slag gegaan met allerlei verschillende combinaties ingrediënten om het perfecte recept te vinden. Na heel veel proberen, bakken, proeven en afkeuren, ontstond een koekje die niet brokkelt en een unieke smaak heeft en was Mandy klaar om het product op de markt te brengen. Dat dat een groot succes is, blijkt uit het feit dat ze nu een professioneel pand gaan betrekken en inmiddels door ons hele land – en daarbuiten – vaste klanten hebben. Naast dat ze erg lekker zijn, zijn ze ook volledig gecertificeerd volgens de – zeer strenge – HACCP-regels en is Stroopwafeluniek bevoegd hun product als lactose- en glutenvrij te verkopen.

Wilt u deze stroopwafels een keer proberen? Ze zijn op diverse plekken in de Liemers te koop. Kijk op www.stroopwafeluniek.nl voor de verkooppunten en wat u allemaal nog meer wilt weten over dit unieke koekje.

Leerwerkbedrijf Uniek

Tijdens de uitzending op 26 oktober jongstleden, waarin onze presentator Tristan Scholten met mede-eigenaar Niels Detmar sprak over het ontstaan van Stroopwafel Uniek. Al snel bleek dat er niet alleen glutenvrije stroopwafels worden geproduceerd, maar dat de bakkerij ook maatschappelijk haar steentje bij wil dragen en een springplank moet gaan worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en dan niet alleen bolletjes deeg rollen, maar ook in de verschillende administratieve functies worden de medewerkers opgeleid en getraind tot volleerde, waardevolle werkkrachten die zo veel gemakkelijker kan doorstromen naar de “reguliere” arbeidsmarkt. Om dit in goede banen te leiden heeft Niels “Leerwerkbedrijf Uniek” opgericht.

En of dat niet allemaal al meer dan genoeg is, ze willen ook samen met hun personeel dagelijks genieten van een gezonde, biologische verse maaltijd, wat mede zorgdraagt voor fitte, gezonde medewerkers. Al met al een prachtige manier om op meerdere fronten iets te kunnen betekenen voor de Liemers.

Heb je ook zin om aan de slag te gaan bij dit unieke project? Kijk op www.leerwerkbedrijfuniek.nl wat er allemaal mogelijk is!

Tiny


×