Current track

Title

Artist


Wintertijd

Written by on 23 oktober 2020

Dit weekend is het weer zover: in de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok teruggezet van 3 uur naar 2 uur. Een uur langer slapen? Of een uur langer werken? Of een volledig ontregeld bioritme?

Er zijn vele meningen over de zomer- en wintertijd, maar wanneer is dat ook alweer ontstaan En waarom is ertoe besloten?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door de Duitsers voor het eerst ingevoerd. Oorlog was erg duur en door de klok op 30 april om één uur voor middernacht vooruit een uur vooruit te zetten hoopte men kolen te besparen. Dit voorbeeld werd al snel gevolgd in de bezette gebieden van België en Frankrijk, Nederland en Engeland. Na de oorlog werd het weer afgeschaft, maar in de Tweede Wereldoorlog bepaalde Duitsland dat de Amsterdamse tijd werd omgezet naar de Midden-Europese tijd, zodat het in Nederland net zo laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de regeling weer afgeschaft, tot in 1977 de oliecrisis uitbrak en er van alles aan gedaan werd om energie te besparen. Sinds die tijd wordt in de Europese unie elk voorjaar in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit gezet, tot het laatste weekend van oktober.

In totaal wordt in ongeveer 70 landen de klok twee keer per jaar verzet.

Ondanks dat het vooruitzetten van de klok heel veel voordelen met zich meebrengt: lange zomeravonden lekker buiten in de tuin, op balkon of terras, is er ook steeds meer kritiek op ontstaan. Het is voor veel mensen sowieso erg moeilijk om hun dagritme aan te passen en ook voor mensen in de landbouw en veeteelt moet er rekening mee worden gehouden dat planten en dieren niet zomaar een uur eerder of later verzorgd kunnen worden.

Bij een studie van de universiteit Groningen en de universiteit München naar de effecten die het verzetten van de tijd heeft op de biologische klok van de mens werd duidelijk dat “dat ene uurtje” grote invloed zou kunnen hebben op die biologische klok. Sowieso is het niet erg gezond voor een mens om op een niet natuurlijke manier (door bv een wekker) wakker te worden. Het heeft negatieve invloed op onze gezondheid en welbevinden. Er zijn veel kwalen die hieraan gekoppeld kunnen worden, van afname van de slaapkwaliteit tot zelfs de ontwikkeling van depressies en kwaadaardige cellen.

Maar wat als we de zomer- en wintertijd afschaffen, welke tijd zouden we dan moeten aanhouden? De “originele” wintertijd? Of toch de zomertijd? Volgens een enquête door de Europese Unie zou blijken dat 80% van de respondenten voor het aannemen van de zomertijd als permanente tijd.

Voorlopig hebben we nog steeds deze tijdswissel en maken we ons op voor dat extra uurtje weekend, en voorlopig lange winteravonden, geniet ervan, onder een dekentje op de bank, een (geur)kaarsje op tafel, een lekker drankje en hapje en een leuke film op tv of een mooi boek om in te verdiepen.


×

Powered by WhatsApp Chat

×