Current track

Title

Artist


Toekomst klimaatbeheersing thuis

Written by on 21 augustus 2020

Het klimaat verandert. Er zijn vaker hittegolven en winters worden zachter. Eén van de problemen die de opwarming van de aarde met zich meebrengt is dat veel huizen in Nederland snel opwarmen tijdens een hittegolf. Gevolg is dat mensen niets liever willen dan een fijn koel huis. Bouwmarkten verkopen dan ook vele (mobiele) airco’s om de temperatuur binnenshuis nog enigszins leefbaar te houden. En al is dat niet bepaald de meest milieuvriendelijke oplossing, het is volkomen begrijpelijk. Vooral in dichtbebouwde wijken zorgt de warmte die door de airco’s wordt uitgestoten voor een nog verdere toename van de hitte op die plekken. Beter is het om onze manier van bouwen aan te passen aan het veranderende klimaat.

Nieuwe gebouwen hebben een lange levensduur, vaak meer dan 50 jaar, en daarom is het erg belangrijk om al tijdens de ontwerpfase rekening te houden met de toekomst. Op dit moment ligt de focus voornamelijk op het verwarmen van huizen, maar het wordt steeds belangrijker om ook rekening te houden hoe een woning koel te houden.

We kunnen wat dat betreft veel leren van de landen in Zuid-Europa, waar luiken voor de ramen heel normaal zijn en de huizen ook veelal witgepleisterd zijn, wat de zonnestralen weerkaatst.

Is onze zo voor Nederland kenmerkende doorzonwoning nog wel geschikt voor de toekomst? Moeten we niet juist toe naar woningen met kleinere raamoppervlakken? Ook bakstenen, waar bijna alle huizen van gebouwd zijn, warmen snel op, terwijl er geruime tijd overheen gaat voor ze afgekoeld zijn. Hout zou een veel beter alternatief zijn, omdat het veel minder de warmte absorbeert en sneller afkoelt door het ademend vermogen. Bovendien slaat hout CO2 op, terwijl dat bij de productie van beton en staal juist vrijkomt. Ook dat aspect kan bijdragen aan een klimaat dat (iets) minder opwarmt.

Daarnaast is het van essentieel belang om goede ventilatie te hebben. Ramen die tegen elkaar open kunnen, dakramen die als een soort schoorsteen kunnen fungeren waardoor de warmte wordt afgevoerd zijn mogelijke oplossingen. Uiteraard kunnen warmtepompen veelal ook koelen en als deze op zonne-energie werken is dit een prima, duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel.

Tenslotte is een groene omgeving met bomen en struiken ook erg effectief bij het koel houden van de leefomgeving.


×

Powered by WhatsApp Chat

×