Current track

Title

Artist


Earth overshoot day

Written by on 21 augustus 2020

Dit jaar is 22 augustus de dag dat we als mensheid alle natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren, wat betekent dat we eigenlijk vanaf deze datum interen op de

reserves van Moeder Aarde en gebruiken we op dit moment meer eten, elektriciteit, gas en benzine dat eigenlijk per persoon beschikbaar is. Eigenlijk hebben we 1.6 aarde nodig om aan onze consumptiebehoefte te kunnen voldoen zonder de aarde te overbelasten.

Deze berekening wordt elk jaar gedaan door de internationale organisatie Global Footprint Network. Deze berekening is nogal ingewikkeld en het gaat te ver om dat hier helemaal uit te leggen, maar als je nieuwsgierig bent naar hoeveel planeten we nodig hebben als iedereen zoals jijzelf leeft, op www.footprintcalculator.org kun je dit berekenen.

Voor 1970 konden we nog een heel jaar doen met onze natuurlijke grondstoffen, maar sinds dat jaar is deze balans verstoord, toen het op 29 december Earth Overshoot Day was. In de jaren daarna viel deze dag steeds eerder in het jaar als gevolg van de groei van de wereldbevolking en de economie. Daardoor overschrijden we het regeneratievermogen van onze aarde en kan zij zich niet meer voldoende herstellen.

Opvallend is dat het dit jaar 3 weken later in het jaar is dan in 2019. Alles wijst erop dat dit het gevolg is van de coronacrisis, waardoor mensen duurzamer gingen leven. Dit is een heel duidelijk signaal dat we als samenleving wel degelijk invloed hebben en – als we dit kunnen doorzetten – er samen voor kunnen zorgen dat we onze prachtige planeet leefbaar kunnen houden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Kijk eens eerlijk naar je eigen consumptiegedrag en probeer daar stapje voor stapje iets aan te veranderen. Niks geks, gewoon kleine dingetjes, want heel veel kleine dingetjes maken samen een heel groot ding.


Continue reading

×

Powered by WhatsApp Chat

×