Current track

Title

Artist


Rijnstrangen drooggevallen

Written by on 31 juli 2020

Iedere vier jaar mogen de Rijnstrangen droogvallen. Dit beroemde gebied aan de oostkant van de Gelderse Poort, met de moerassen die daar liggen in de voormalige Rijnbeddingen.

Grote hoeveelheden bijzondere moerasvogels zoals roerdomp en grote karekiet broedden vroeger in de uitgestrekte rietvelden.

Raar maar waar: de droogval die nu met opzet wordt gecreëerd is noodzakelijk voor het behoud en herstel van het moeras en zijn bewoners. Het droogvallen zorgt ervoor dat de bodem van het moeras inklinkt en in een deel van de organische bodem vergaat. Dit is goed voor het moeras en ook voor het riet, dat in deze tijd lange uitlopers vormt waardoor het riet zich razendsnel kan uitbreiden. Bovendien kiemen op de drooggevallen grond allerlei moerasplanten.

Dit is ook de ideale gelegenheid om werkzaamheden uit te voeren, omdat het gebied dan met kleine machines en te voet bereikbaar is.

Wilt u zelf zien hoe het drooggevallen moeras eruit ziet? Vanaf de brug en bij het trekpontje bij het berghoofdseveer tussen Pannerden en Zevenaar is een prachtig uitzicht over de strangen. Neem je verrekijker mee, want de moddervlaktes en opdrogende poeltjes trekken vaak bijzondere vogels aan.

Later in het jaar worden er excursies georganiseerd voor geinteresseerden. Kijk op de website www.boswachtersblog.nl voor alle nadere informatie en wanneer de excursies worden gehouden.


Continue reading

×

Powered by WhatsApp Chat

×