Current track

Title

Artist


Mondkapjeshype juli 2020

Written by on 31 juli 2020

Door Truus van der Woude

Het kwade virus hield zich koest. De ziekenhuizen keerden weer langzaam terug naar het oude normaal. De vader des vaderlands keek ook weer vrolijker. Hij prees de mensen in het land dat ze het kwade virus hadden teruggedrongen door zich te houden aan de regels. “We hebben het samen gedaan!” sprak hij ze via de televisie toe en de mensen waren trots op hun land.

In de rest van de wereld ging het kwade virus nog uitbundig zijn gang, maar in het kleine land waar het virus onder controle leek was men weer gewoon aan het zwarte pieten, maakte iedereen zich druk om de economie en gingen de boeren weer met hun trekkers de snelweg op. Ze waren alweer bijna terug op het oude normaal

Zeker toen de vader des vaderlands, op advies van het team van wijze virusmannen en -vrouwen, bekendmaakte dat de mensen weer naar veel buitenlanden op vakantie mochten. Ze mochten zelfs weer in een vliegtuig, maar dan wel met een mondkapje. En binnenkort mochten er ook weer meer mensen tegelijk naar een concert, film of voetbalwedstrijd. Maar er mocht niet geschreeuwd en gezongen worden, en bij een doelpunt moest men zachtjes “hoera” zeggen.

De anderhalvemeter maatregel bleef de norm.

Maar de jeugd hoorde het al niet meer. Dol van vreugde bouwden ze overal kleine feestjes en haalden verjaardagen en examenfeesten in.

Hier had het virus op gewacht. Het was niet verslagen maar had geduldig afgewacht tot de mensen dachten dat het verdwenen was. Nu greep het zijn kans en sprong weer over. Eerst hier en daar maar al snel op meer plaatsen.

Dat baarde iedereen toch wel zorgen, maar niemand, ook de vaders vaderlands en zijn team niet, wilde weer opgehokt worden. “Houdt die anderhalve meter in acht” riepen ze. Maar het land wilde mondkapjes want die hadden ze in andere landen ook en dan was die afstand ook niet zo belangrijk dacht men. Als het in een vliegtuig en trein kon dan kon het ook in de winkels, op straat en op het voetbalveld.

Op social media lieten allerlei beinvloeders zien hoe modieus zo’n mondkapje wel was. Sommige waren met de hand geborduurd of beschilderd. Andere waren bedrukt met malle tekeningen of met het logo van het bedrijf of de sportclub.

In de modeshows van Jan Taminiau en Addy van den Krommenacker droegen de modellen gracieus met met kleine diamantjes versierde mondmaskers en bij Victor&Rolf waren de mondkapjes vermomd als fleurige vlinders.

Zelfs de Koninklijke familie droeg bij de jaarlijkse fotosessie modieuze mondmaskers, al gaf de koning desgevraagd wel toe dat het met een baard niet prettig zat.

Het werd een hype. Mensen droegen ze niet alleen als het moest, maar werkelijk overal. Ook in praatprogramma’s op TV pronkten de deelnemers met de uitbundigste exemplaren. De volgende dag kon je in de krant lezen wie hiermee de show had gestolen.

Maar toen begonnen de slechthorenden en 50PLUS te protesteren. Men was niet meer te verstaan met die lappen voor de mond! Daar was begrip voor en in het vervolg droegen de gasten in het begin nog een mondmasker maar zo gauw men het woord kreeg ging het af.

“Wauw!” zuchtte het mondkapje van het eerste uur bij het zien van al die kleurige familieleden en trok zich terug.

Het voelde zich ZÓ april!


×