Current track

Title

Artist


Zwemmen in natuurwater

Written by on 24 juli 2020

(Bron: Rijkswaterstaat)

Als de zon schijnt en de temperatuur zomerse waarden bereikt, willen we zwemmen, en wat is er nou fijner dan in natuurwater zwemmen!

Helaas is niet elke plek hiervoor geschikt, zoals grote rivieren en kanalen, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Jaarlijks zijn er dan ook slachtoffers te betreuren die daar verkoeling zoeken en ook wel eens een bommetje van een brug willen maken.

Behalve dat het gevaarlijk is, is het ook verboden en riskeer je een boete van Eur 140,00 als je op deze plekken zwemt:

  • in de vaarweg van rivieren
  • in kanalen
  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
  • in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
  • in de routes van veerponten, in en rond havens
  • in snelvaargebieden
  • op plekken die specifiek zijn aangewezen als verboden gebied.

Maar waarom is het zwemmen op die plekken zo gevaarlijk?

Binnenvaartschepen kunnen niet zomaar remmen of uitwijken. Bovendien heeft de schipper binnen 350 meter geen zicht op het wateroppervlak. Je hoofd is niet meer dan een klein stipje op meer dan 350 meter afstand. Ook veroorzaken ze een flinke onderstroom, die tot aan de waterkant merkbaar is. Het ‘eb- en vloed effect’ dat een schip veroorzaakt kan wel 50 cm of meer zijn, levensgevaarlijk dus. Zelfs tussen de schijnbaar veilige kribben kunnen passerende schepen voor gevaarlijke zuiging en golfslag zorgen.

In rivieren en kanalen kan er een sterke stroming staan en vormen zich zelfs draaikolken, waar zwemmers echt niet tegen opgewassen zijn. Een lage waterstand (juist vaak in de zomer) veroorzaakt een nog sterkere stroming dan normaal.

Door de sterk wisselende temperatuur in de rivieren kunnen zwemmers kramp krijgen en onderkoeld raken.

Van de brug springen is natuurlijk geweldig, maar kan levensgevaarlijk zijn, omdat de bodem niet te zien is en niet kan worden ingeschat of het diep genoeg is en of er niets op de bodem ligt.

Wil je toch zwemmen in natuurwater, kijk dan op www.zwemwater.nl of download de gratis zwemwater-app voor veilige zwemlocaties.


Continue reading

×