Current track

Title

Artist


Tekenbeten

Written by on 24 juli 2020

Zeker in deze tijd van corona en alle beperkingen die daarvoor zijn ingesteld, is het heerlijk om lekker de natuur in te trekken.

Het kan echter zo zijn dat in die omgeving teken voorkomen. Ze komen overal voor: in bos, park, hei, duinen maar ook in de tuin. Ze houden zich op in de buurt van bomen of struiken in het hoge gras of tussen dode bladeren.

Omdat teken de ziekte van Lyme en heel soms tekenencefalitis kunnen overdragen is het belangrijk jezelf en je kinderen bij thuiskomst zeer secuur (óók achter de oren, rond de haargrens in de nek, liezen, oksels, langs randen van ondergoed, bilspleet) te controleren op teken en, mocht u een teek ontdekken, deze zo snel mogelijk te verwijderen met bijvoorbeeld een spits pincet of een speciale tekenverwijderaar. Hoe langer de teek in de huid blijft zitten, hoe groter de kans is dat er een ziekteverwekker wordt overgedragen. .. Gebruik desnoods een spiegel of controleer elkaar.

Een teek bijt zich vast in je huid en is dat zichtbaar als een klein zwart puntje van 1 tot 3 millimeter. Na enkele dagen groeit dat puntje uit tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Ga naar de huisarts als u na een tekenbeet een van deze klachten heeft:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Dit kan nog tot 3 maanden na een beet verschijnen
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet
  • Soms kunnen gewrichts-, huid-, zenuw-, of hartklachten ontstaan, als vroege klachten van de ziekte van Lyme niet zijn behandeld met antibiotica. Soms kunnen deze klachten ook een eerste uiting van de ziekte zijn.

Op www.tekenradar.nl is nog meer informatie te vinden over teken, tekenbeten en de ziekten die ze kunnen overbrengen.


Continue reading

×

Powered by WhatsApp Chat

×