Current track

Title

Artist


Tiny houses

Written by on 11 juli 2020

Door Tiny Veenstra

Foto: getty images

De laatste jaren is er een relatief nieuw fenomeen in opkomst: het tinyhouse oftewelminihuis, een zeer compact, flexibel en zelfvoorzienend huis, van maximaal 50 m2. Heel klein dus en dat vergt een hoop creativiteit om er – relatief – comfortabel te wonen. Maar als je alleen woont, waarom dan een woning met 3 slaapkamers bezetten? In principe is dan een woonkamer/keuken, een badkamer en misschien een aparte slaapkamer meer dan genoeg.

Maar zouden deze kleine huisjes echt een deel van de woningnood kunnen oplossen? Zeker voor starters en mensen die snel onderdak nodig hebben, zoals na een scheiding, arbeidsmigranten of asielzoekers met een status zou het een uitkomst kunnen zijn. Maar waarom alleen voor die doelgroepen? Met de huidige tekorten op de woningmarkt en de beperkte ruimte zou het voor veel meer mensen geschikt kunnen zijn. Ze kunnen goedkoop gebouwd worden en zouden dan uitstekend geschikt zijn als goedkope sociale huurwoningen, zeker met een buitenruimte in de vorm van een tuin of terras. Dus waarom wordt daar niet veel meer op ingezet? Zeker omdat 1 op de 10 huurders zeker wel in een tiny house zouden willen wonen.

De belangrijkste voordelen zijn de lage kosten en het feit dat de woning relatief gemakkelijk kan worden verplaatst. Ook zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijke aspecten om te kiezen voor een tiny house.

Maar uiteraard kleven er ook nadelen aan het wonen in een tiny house, met als belangrijkste punt natuurlijk de grootte van de woning. De gemiddelde oppervlakte van een huurwoning ligt rond de 90m2. Om een tiny house toch aantrekkelijk te maken, zelfs voor mensen met kinderen, kan de ruimte flexibel worden ingericht, door bijvoorbeeld de hoogte in te gaan.

Al met al lijkt het logisch dat dit woonconcept verder wordt ontwikkeld en ingezet gaat worden. Mij lijkt het in elk geval geweldig om zo minimalistisch te wonen.


×

Powered by WhatsApp Chat

×