Current track

Title

Artist


Coronacrisis ook slecht nieuws in strijd tegen wegwerpplastic

Written by on 26 juni 2020

(Bron: Scienceguide)

Het recyclen van plastic is momenteel allesbehalve een winstgevende business, mede als gevolg van de extreem lage olieprijs en de run op mondmaskers.

Waar in de laatste jaren heel veel ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van een volledig circulaire plasticeconomie, heeft de coronacrisis een enorme toename van de vraag naar plastic verpakkingen in verband met de hygiëne. Vooral de wegwerp mondkapjes, die voor een groot deel uit plastic bestaan, hebben grote impact. In Duitsland krijgt de klant bij de supermarkt een mondkapje uitgereikt, die daarna worden weggegooid.

Ja, we recyclen met elkaar al een heleboel en dat is heel goed, maar het recyclingproces is niet bepaald goedkoop. Dit komt doordat er zoveel verschillende soorten plastic zijn. Alleen al een bakje waar yoghurt in zit, is vaak van een ander soort plastic als het deksel. De verschillende soorten plastic hebben elk hun eigen verwerkingsproces, waardoor alles per type plastic moet worden gesorteerd, en daar zit de grootste kostenpost.

Er zijn ruwweg twee oplossingen voor het recyclen:

De eerste is het chemisch scheiden, bijvoorbeeld door het plastic volledig tot moleculair niveau af te breken, waarna er na zuivering nieuw plastic van kan worden gemaakt. Nadeel van deze methode is echter de enorme hoeveelheid energie die daarmee wordt verbruikt, wat met het oog op de toekomst niet heel erg wenselijk is.

De tweede methode is het mechanisch sorteren, wassen en omsmelten van de verschillende soorten plastic. Dit kan zeker een goede manier zijn, als het proces geoptimaliseerd kan worden door het ontwikkelen van betere was- en sorteerinstallaties. In principe zijn er echt niet heel veel verschillende soorten wegwerpplastic die prima mechanisch te recyclen zijn en opnieuw gebruikt kunnen worden in een andere vorm. Wat ook een mogelijkheid is, is de manier van verpakken aan te passen: design for recycling.

Al met al is dit een lastige periode en is het begrijpelijk dat mensen momenteel liever een flesje water drinken dan met zijn allen een karaf delen, maar die tijd komt wel weer terug. Mensen willen ook graag minder plastic gebruiken, zeeschildpadden stikken bijvoorbeeld in plastic rietjes, verhongeren vissen en zeezoogdieren omdat hun maag vol niet verteerbaar plastic zit en dat is iets waar we met zijn allen heel hard voor moeten vechten om dat een halt toe te roepen, corona of niet.


×

Powered by WhatsApp Chat

×