Current track

Title

Artist


Hooikoorts

Written by on 19 juni 2020

Vaak begint het al in het begin van het jaar, als de eerste bomen in bloei komen, zoals hazelaar en els: tranende oogjes, niezen, loopneus, allemaal symptomen voor hooikoorts.

Hooikoorts en klimaatverandering

Door de opwarming van de aarde wordt het groeiseizoen verlengd en neemt het aantal allergiedagen toe. Door blootstelling aan pollen, afkomstig van grassen, bomen en kruiden kunnen hooikoortsklachten ontstaan. Wanneer de klachten beginnen is afhankelijk van wanneer welk gewas bloeit. Zo beginnen de meeste grassen pas in mei te bloeien, maar bomen kunnen al rond de jaarwisseling voor hooikoorts zorgen en kan het zomaar zijn dat je met hooikoorts aan het kerstdiner zit.

Het weer heeft invloed op het aantal pollen in de lucht en op hooikoortsreacties. Door de opwarming van de aarde zal het groeiseizoen worden verlengd en het aantal allergiedagen toenemen. Ook zullen er steeds meer planten en bomen komen die hier eerst niet konden overleven en hun eigen pollen zullen verspreiden. Hoe hoger de concentratie van CO2 en ozon, hoe meer pollen door planten worden geproduceerd. Ook de hoeveelheid allergenen per pollenkorrel neemt toe.

Hooikoorts en onweer

Normaal gesproken neemt het aantal pollen in de lucht af als het regent, maar bij onweer kan er juist een piek zijn. Door opgaande wind worden pollen hoger in de atmosfeer geduwd, waar ze door de elektrische lading worden gebroken. Deze kleinere deeltjes kunnen, als ze door neerwaartse wind en regen weer omlaag komen, heel gemakkelijk diep in de menselijke luchtwegen doordringen.

Hooikoorts en droogte

Langere perioden van droogte voorkomen dat gewassen gaan bloeien, wat de hooikoortsklachten binnen de perken houdt. Echter, als het dan eindelijk regent, zorgt dat voor een explosie aan bloeiende grassen en andere planten en bomen en dus ook een sterke toename van hooikoortsklachten.

Hooikoorts en corona

Vorig jaar was dat allemaal nog geen enkel probleem, je nam een pakje zakdoekjes mee en gewoon doorgaan. Nu is dat op zijn zachtst gezegd een dingetje. De symptomen kunnen namelijk best op verkoudheidsklachten lijken.

De belangrijkste verschillen tussen corona en hooikoorts

  • Koorts: bij corona treedt meestal koorts op, terwijl dat bij hooikoorts nagenoeg niet voorkomt
  • Niezen: bij corona komt dat vaak voort uit neusverkoudheid, bij hooikoorts komt dat meestal door irritatie van ogen en neus

Begin in elk geval op tijd aan eventuele hooikoortsmedicatie, zodat die klachten onderdrukt kunnen worden. Mocht u desondanks toch klachten krijgen, blijft het advies van het RIVM om binnen te blijven, en is het wellicht wijs om voor alle duidelijkheid een coronatest te laten afnemen.


×

Powered by WhatsApp Chat

×