Current track

Title

Artist


Ratten

Written by on 13 juni 2020

Ratten veroorzaken steeds vaker overlast in ons land. Deze knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Het is dus zaak om overlast te voorkomen, want bestrijden is moeilijk, zeker omdat het verboden is om zelf gif in te zetten.

Ratten komen af op warmte en voedsel. In bebouwde gebieden zitten ze vaak in kruipruimten, parken en riolen. Was het eerst alleen de bruine rat, de laatste jaren is de uitheemse zwarte rat in opkomst en veroorzaakt ook veel overlast.

Uiterlijke kenmerken

De bruine rat is 20 tot 30 cm lang met even lange geschubde staart, vooral in de nacht actief en heeft een voorkeur voor vochtige omgevingen. Ze eten het liefst vlees en gaan tussen ons afval op zoek naar restjes. Ook eten ze bijvoorbeeld graan, zaden, slakken, larven etc etc.

De zwarte rat blijft iets kleiner, maximaal 24 cm lang en een zeer lange staart nestelt graag hoog en droog, bv onder het dak. Ze overleven alleen binnenshuis en is dus ook meer binnenshuis te vinden dan de bruine rat. Ook dit zijn nachtdieren en zeer schuw. Hun menu bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel, zoals granen en fruit.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, kunt u zelf ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang zoveel mogelijk dicht, maar voorkom dat er geen ventilatie meer is
  • Doe uw afval in goed afgesloten containers
  • Dun te dichte begroeiing wat uit, zodat de schuilplekken voor muizen en ratten worden verminderd
  • Bewaar uw houdbare etenswaren in de voorraadkast in afgesloten potten, blikken en bakken
  • Geef de tuinvogels geen voer, dat is zeker nu in de zomer absoluut niet nodig, ze zijn heel goed in staat om zelf hun eten te vinden
  • Heeft u zelf huisdieren? Laat de voerbakjes ’s  nachts niet staan
  • Houd uw huis en omgeving goed opgeruimd, zodat ratten en muizen daar geen nestelplek kunnen vinden
  • Sluit ramen en deuren zoveel mogelijk goed
  • Gebruik géén gif, hoe verleidelijk dat ook is. Als de rat het gif opeet en sterft, kan het kadaver vliegen aantrekken, die dat gebruiken als kraamkamer, waardoor de dode rat een vliegenplaag kan veroorzaken

×

Powered by WhatsApp Chat

×