Current track

Title

Artist


Sproeiverbod

Written by on 9 juni 2020

Vanaf woensdag 10 juni 12.00 uur is het onder meer in de Achterhoek en de Liemers niet meer toegestaan om water aan sloten, vijvers en beken te onttrekken. Hiermee wil het waterschap voorkomen dat de waterkwaliteit achteruitgaat als gevolg van ongedierte, bacterien, vissterfte en blauwalg.

Daarnaast is het in en om de natuurgebieden De Zumpe en Stelskampveld verboden om grondwater op te pompen, om zo de toch al kwetsbare natuur te beschermen.

Het verbod geldt voor zowel bedrijven als particulieren in het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel. Er zal zeer regelmatig worden gecontroleerd en bij overtreding wordt er streng opgetreden.

Het waterschap heeft ook al diverse maatregelen genomen om water zo lang mogelijk vast te houden. Dit doen ze onder meer door extra stuwen en schotten te plaatsen en duikers af te sluiten.

Het neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot 170 mm opgelopen en is de waterstand van het grondwater en de rivieren veel lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is dus van het grootste belang om zuinig te zijn met water. Ook kunnen we de regen die valt zoveel mogelijk door de grond laten opnemen in plaats van in het riool laten weglopen. Haal tegels uit de tuin en zet daar beplanting in, of koppel de regenpijp af en vang dat water op in een regenton. Dat opgevangen water kan dan gebruikt worden om de tuin te sproeien.

Wat betreft het gebruik van kraanwater, er zijn heel simpele manieren om dat te verminderen, denk bijvoorbeeld aan korter douchen, kraan niet laten lopen tijdens tandenpoetsen en de afwas niet onder een lopende kraan doen maar gewoon in een afwasteiltje. Zo kunnen we met z’n allen toch verschil maken.


×

Powered by WhatsApp Chat

×