Current track

Title

Artist


De Liemers herdenkt!

Written by on 3 mei 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een oproep aan gemeenten in de Liemers gedaan om deel te nemen aan de herdenkingsactiviteiten. Hieronder staan enkele geplande activiteiten.

Activiteiten in Zevenaar.In Zevenaar heeft de samenwerking van de werkgroep 4 mei en de Ziekenomroep TVR Mozaïek tot een alternatief programma geleidt. Er is een programma samengesteld met vooraf opgenomen fragmenten van onder andere gedichten, oorlogsherinneringen, muziek en een kranslegging van eerdere gedenkdagen. Burgemeester Lucien van Riswijk zal, op een nog te bepalen tijdstip, een krans leggen bij het monument De Vier Tamboers op het Raadhuisplein. Via de website van de ziekenomroep TVR Radio Mozaïek is dit te volgen.

Ook zal er door Favoriet FM op 4 mei bij diverse programma’s extra aandacht aan de herdenking worden besteed. De live uitzending van Hermi Hakvoort van 14.00 tot 16.00 uur staat geheel in het teken van de herdenking. In die uitzending zal er ook aangepaste muziek te horen zijn. Om 20.00 uur zal er op deze zender 2 minuten volledige radiostilte in acht genomen worden.

Activiteiten in Pannerden. Bij het oorlogsmonument zullen er op 4 mei in de ochtend kransen en bloemen worden gelegd. De inwoners van Pannerden kunnen vanaf 10.30 tot uiterlijk 19.00 uur ook een bloemetje leggen bij het monument. Deze mogelijkheid is er ook voor verenigingen. Wel moet extra aandacht gegeven worden aan het in acht nemen van de 1,5 meter afstand.

Volgens de regelementen van het RIVM blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. Daarom heeft het 4 mei comité Pannerden besloten haar inwoners te vragen om maandagavond om vijf minuten voor acht bij de voordeur te gaan staan. Om 19.58 wordt The Last Post gespeeld en iedereen is 2 minuten stil van af 20.00 uur waarna het Wilhelmus wordt gezongen.

Activiteiten in Babberich. Op het Babborgaplein, de Middag en aan de Beekseweg staan blazers die The Last Post zullen spelen met als solist een trompettist die dit vanaf de kerktoren in Babberich zal laten horen. Ook zal er voor de eerste keer aan de Beekseweg een krans gelegd bij het nieuwe herdenkingsmonument naast de Mariakapel.

De tekst op de plaquette bij dit monument verwijst naar het bijzondere van deze herdenking, 75 jaar vrijheid, met daaronder de woorden ‘Herdenken, Gedenken, Nooit vergeten, Alle burgerslachtoffers en gevallen soldaten, Koesteren, Vieren, Onze vrijheid in vrede.’

Duiven. Omdat de jaarlijkse stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de Van Dorth tot Medlerstraat in Duiven niet door kan gaan hebben Scouting Duiven en Scouting Groessen een alternatief verzonnen.

Aan alle leden van de groepen is gevraagd om een zogenoemd “Herdenkingssteentje” te maken. Dit is een steentje dat door hen voorzien wordt met een tekst, tekening of gewoon de naam van iemand die men niet mag vergeten. De enige voorwaarde is dat het met vrijheid te maken heeft.

Alle steentjes worden later verzameld en door 1 persoon om 16.00 uur bij het herdenkingsmonument in de Dort van Medlerstraat in Duiven gelegd. Zo dragen onze leden letterlijk een “steentje bij aan de herdenking’’, zegt Dirk Jan Bongers van Scouting Duiven.

In Duiven is er vanaf 19 uur een speciale herdenkingsdienst op de sites van de kerken te zien. 


Continue reading

×