Current track

Title

Artist


Coronavirus Hoe en Wat?

Written by on 26 februari 2020

Het coronavirus grijpt zeer snel om zich heen en het lijkt alleen maar een kwestie van tijd voordat het ook in Nederland zal opduiken, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk op te merken en ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden.

In Nederland is een structuur waarin artsen, laboratoria en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en samenwerken om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. Binnen deze samenwerking zijn verschillende acties ondernomen:  Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Erasmus MC Erasmus University Medical Center worden geïnformeerd via verschillende internationale instanties over de uitbraak.

 Het RIVM houdt artsen, GGD’en en microbiologische laboratoria op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat zij moeten doen als iemand besmet is met het nieuwe coronavirus.

 Het Erasmus MC en RIVM beschikken over goede laboratoriumtesten waarmee het virus aangetoond kan worden.

 Het nieuwe coronavirus is meldingsplichtig. Alle artsen en laboratoria moeten elke patiënt met een verdenking van besmetting met het nieuwe coronavirus melden bij de GGD. Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we zelf nemen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen? Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

 Was je handen regelmatig

 Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

 Gebruik papieren zakdoekjes

Uiteindelijk is het voor nu zaak om met zijn allen de rust te bewaren. Achter de schermen wordt hard gewerkt om mogelijke patiënten in Nederland te identificeren en op te vangen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat de ziekte ernstig en besmettelijk is.

Het RIVM bereidt zich voor op een ernstig scenario, voor het geval de situatie toch ernstiger blijkt dan eerder was verwacht. Het heeft op dit moment weinig nut om bijvoorbeeld alle mensen die het land binnenkomen te controleren op koorts.

Vooral de mensen met griep en verkoudheid worden dan opgespoord.


×

Powered by WhatsApp Chat

×