Current track

Title

Artist


Tropische reuzenteek gezien in Doetinchem.

Written by on 24 juli 2019

Begin juli werd hij voor het eerst gezien in Doetinchem, de reuzenteek.

Het lukte niet deze te vangen. Dat lukte later wel in het Drentse Odoorn waardoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek kon doen naar het gevangen exemplaar. Na dit onderzoek gaat men ervan uit dat het exemplaar in Doetinchem inderdaad een reuzenteek moet zijn geweest. Het gaat om de zogeheten Hyalomma marginatum, in de volksmond de reuzenteek genoemd.

Het beestje is ca. 6 mm groot en heeft 8 lange poten waarop strepen te zien zijn. In tegenstelling tot de hier veel voorkomende schapen- of hondenteek kan deze niet de ziekte van lyme op een mens overbrengen. Wel kan deze bacterie hevige koorts hoofdpijn en spierpijn bij de mens veroorzaken. Deze is wel goed te behandelen met een antibiotica.

Voorkeur van deze teek gaat echter uit naar de vacht van hoefachtige dieren als paarden.

Vooralsnog wordt er niet verwacht dat deze beestjes op grote schaal zullen voorkomen in Nederland. Toch is het veranderende klimaat een goed voedingsbodem voor deze tropische variant op de hier al voorkomende teken.


×