Current track

Title

Artist


Zoeken naar bommen en granaten bij Turmac Zevenaar

Written by on 24 juni 2019

Op het voormalige fabrieksterrein van British American Tobacco (BAT) in Zevenaar wordt gezocht naar bommen en granaten voordat de eerste woningen gebouwd worden. De meeste kans om de bommen en granaten te vinden is achter het huidige gemeentehuis.

Zevenaar lag in de laatste zeven maanden van de Tweede Wereldoorlog in de  frontlinie. De Turmac werd toen drie keer gebombardeerd. Station Zevenaar was het doel om geraakt te worden maar een verdwaalde raket kwam op de Turmac terecht in september 1944. Op 6 februari 1945 en op 23 maart 1945 werd de sigarettenfabriek opnieuw getroffen. Bij de laatste aanval werd het productiegebouw volledig in puin gelegd. Na de oorlog bouwde de toenmalige Turmac een nieuwe fabriek op het terrein tussen Babberichseweg en Kerkstraat. Vastgoedbedrijf Solidiam bouwt een nieuwe woonwijk op het voormalige fabrieksterrein.


×