Current track

Title

Artist


Eikenprocessierups in de Liemers

Written by on 4 juni 2019

In de Liemerse gemeenten komt de eikenprocessierups voor. Vooral in de maanden mei, juni en juli kunt u de behaarde rupsen aantreffen op eikenbomen. Bomen waar de eikenprocessierups aanwezig zijn, herkent u doordat ze vaak kaalgevreten zijn of aan de grote nesten op de stammen en dikke takken.

Herkent u een nest van de eikenprocessierups, meldt het direct bij uw gemeente.

De gemeente bestrijdt de rupsen met een biologisch middel op de bladeren. De rupsen eten de bespoten bladeren en gaan dood. De rupsen die onderin de boom zitten, verwijdert de gemeente handmatig met een zuiginstallatie.

Contact met de haren van de rups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ga niet krabben of wrijven, maar verwijder de haren met plakband of een pleister en spoel af de huid met lauw water. De klachten verdwijnen in de meeste gevallen binnen een paar dagen. Is dit niet het geval, bel dan de huisarts.


×